CIRCLING ROOTS

2022.06.10

"Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele." (Stanisław Worcell lengyel politikus, politikai gondolkodó és publicista idézete, 1849).

Az fenti idézet inspirálta a Circling Roots csoportos kiállítás koncepcióját, melynek szimbolikája, hogy a föld alatt a fák a gyökereiken keresztül kapcsolódnak és így kommunikálnak egymással. Ez a közel 500 millió éves földalatti "közösségi hálózat" a "Wood Wide Web" néven vált ismertté. Ezek az organizmusok a tápanyagok újrahasznosításának "élharcosai", melyek elősegítik a növények növekedését. 

A kiállítás üzenete, hogy ezt a fajta kapcsolódást, körforgást, fenntartható ökoszisztémát kell emberi kapcsolatokba adaptálni, egy tisztább és fenntarthatóbb világ megteremtése érdekében. Olyan lengyel-magyar művészek munkáit szeretnénk bemutatni, akiknek alkotásai az emberi kapcsolatokról szólnak és különböző kulturális diszciplinákon keresztül egyetemes párbeszédre és kapcsolódásra törekszenek egymás között. 

Az alkotás inspiratív módszerével önnön alkotói határaikat és a különböző országhatárokat egyaránt túllépve. A kiállításon Tomasz Piars (PL), Mayer Éva (HU-SK), Gettó József (HU), Szentgróti Dávid (HU) Michał Janowski (PL) festőművészek, Alicja Wróblewska képzőművész, fotográfus (PL) és Majoros Áron Zsolt (HU) szobrászművész munkái lesznek láthatóak az Art Salon Contemporary terében, különböző színes programok és tárlatvezetések kíséretében.

Kurátor: Bacsek JúliaTárskurátor: Leel-Őssy Réka
Nyitvatartás: 2022. május 21 - június 30. között előzetes látogatási időpont egyeztetéssel
Helyszín: Art Salon Contemporary / Kortárs Művészeti Szalon