Hagyományos iroda energiaválság idején

2022.12.23

Az emelkedő energiaárak és ezzel egyidejűleg a hibrid munkamodell fennmaradása gyökeresen megváltoztatta az irodabérleti piacot.

 Egyre több bérlő - és bérbeadó - ismeri fel, hogy a jelenlegi helyzetben egy hosszú távra szóló irodabérlet már kockázatos döntésnek számít. Mindezt tovább bonyolítja az a tény, hogy az ESG-megfelelési követelmények az irodatulajdonosok számára költséges, de társadalmilag és környezetvédelmi szempontból szükséges megoldások bevezetését írják elő - derül ki a flex irodákat üzemeltető New Work év végi elemzéséből.

A zöld generáció diktálja a feltételeket

A munkaerőpiacon zajló generációs váltás sem elhanyagolható tényező az irodapiacon, hiszen az újabb generációk számára a fenntarthatóság fogalma nem csak egy divatos közhely. A munkavállalók ezen generációja már nem csak arra figyel, hogy környezetbarát termékeket válasszon, minél több mindent újrahasznosítson vagy éppen kritikusan álljon a légi közlekedéshez. A környezettudatos szemlélethez hozzátartozik az is, hogy a munkahely mentesnek kell legyen a mérgező környezeti hatásoktól.

A világjárványok és háborúk, az emelkedő energiaárak, a recesszió réme, valamint az újabb generációk - és így az irodabérlők - környezetbarát hozzáállása miatt az irodatulajdonosok számára ma a maximális energiahatékonyság és a dekarbonizáció, azaz a károsanyag-kibocsátás csökkentése az elsődleges szempont. A fenntarthatóság fogalma ezért egyre inkább megjelenik majd a bérleti szerződésekben, és a vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert azzal, ha olyan megoldáscsomagot garantálnak a bérlőnek, amely minimalizálja az energiaköltségeket.

Hogyan lehet ezt elérni?

A károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez vezető hatékony megoldásoknak több területre kell fókuszálniuk.

• Az ingatlantulajdonosoknak az energiatermelés és -tárolás környezetbarát módjait kell választaniuk, például az irodaházakban napelemek használatát.

• A kibocsátás csökkentéséhez elengedhetetlen a megfelelő alapanyagok használata az építés és a szigetelés során. A fa, a zöld acél és a moduláris építés használatának a fenntartható filozófiát valló épületeknél alapértelmezetté kell válnia.

• Át kell állni a maximálisan energiahatékony világítási rendszerekre, valamint alacsony kibocsátású fűtési és hűtési rendszereket kell alkalmazni, és az épületeket energiahatékony légkondicionálással kell felszerelni.

• Az épületek és az irodahelyiségek energiahatékonyságát az energiafogyasztás jobb ellenőrzése révén kell erősíteni. Kívánatos megoldás lesz itt az intelligens érzékelők használata az épületek fűtési, világítási és hűtési energiafogyasztásának nyomon követésére.

A hagyományos irodáknak meg kell szűnniük

A károsanyag-kibocsátás lehető legnagyobb mértékű csökkentésére irányuló törekvéseknek együtt kell járniuk azzal, hogy minden érdekelt fél - fejlesztők, tulajdonosok, bérlők, bérbeadók - tudatában legyen annak, hogy forradalmi változás zajlik az ingatlanpiacon. Ez mindenekelőtt az irodahelyiségek szerepének megítélését érinti. Sajnos a New Work kutatása azt mutatja, hogy az irodapiac az ESG-megfelelési követelményeket fenyegetésként éli meg, mivel a meglévő irodahelyiségek 90 százaléka nem felel meg ezeknek a szabványoknak. Az átalakulási kockázatok ezért magasak. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy nincs visszaút az üzleti modellek átalakítása elől, amelyeknek ma már pozitív választ kell adniuk az éghajlatváltozással kapcsolatos negatív fejleményekre.

"Míg az irodatulajdonosok nem feltétlenül tudják, hogy hogyan reagáljanak a változásokra és a régi időkhöz való visszatérésben reménykednek, addig a bérlők adaptált megközelítést és teljesen új, a tényleges igényeiket figyelembe vevő megoldásokat várnak el" - mondja Hubert Abt, a New Work és a workcloud24 alapítója és vezérigazgatója.

"Az irodának egyedi élményt kell nyújtania a munkavállaló számára, nem pedig egy olyan helyet, amelyhez a munkáltató mereven ragaszkodik. A munkavállaló csak akkor dönt majd az irodai munkára történő visszaállás mellett, ha úgy érzi, hogy az ott kínált megoldások figyelembe veszik megváltozott igényeit. A modern irodák így olyan helyekké válnak, amelyek ideálisan alkalmazkodnak a hibrid munkamódszerekhez és az ESG-előírásokhoz. Ez csak akkor lesz lehetséges, ha az irodákat előfizetéses modellben bérelhető digitális szolgáltatóközpontként kezeljük, nem pedig hosszú időre bérelhető négy falként. Az előfizetéses modelleknek fokozatosan fel kell váltaniuk a hagyományos bérletet, úgy, ahogy az az elmúlt évtizedekben más szektorokban már megtörtént" - zárja gondolatait Hubert Abt.