Brain Bar jövőfesztivál: Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára?

2021.09.28

Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban.

Ezt állapították meg a Brain Bar jövőfesztivál csütörtöki panelbeszélgetésének résztvevői, akik közül Fudzsimoto Szú japán sztárépítész kiemelte: fontos minél szorosabb kapcsolatot teremteni a mesterséges technológiák és az ökosztisztéma között.

Fudzsimoto Szú a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házáról szólva elmondta: befejezéséhez közeledik a projekt, így már jól érzékelhető, hogy a Városliget közepén álló épület szinte eltűnik a fák között. Az építész kiemelte a ház különleges, "lebegő" tetőszerkezetét és az üvegfalú, földszinti koncerttermet, amely szintén a természetközeliség érzetét adja.

Az építész felidézte, hogy Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón született és nőtt fel, természetközeli környezetben, ezért diákként Tokióba kerülve először nehéz volt megszoknia az ottani "mesterséges rendetlenséget".
A világ legismertebb építészei között számon tartott szakember kiemelte, hogy a természet, az ökoszisztéma is egy "okosrendszer", amely folyamatosan reagál a kihívásokra. Ezért is fontos szorosabb kapcsolatot teremteni a természet és a mesterséges környezet között.

Roman Sysel a jövő városairól szólva úgy vélte, hogy azokban az autómegosztásnak egyre nagyobb szerepe lesz. A városokat vissza kell adni a lakóiknak: képzeljük el, milyen lenne, ha szinte az összes parkoló felszabadulna, és ezzel a sok hellyel szabadon rendelkezhetnénk.


(MTI)