Klímaváltozás a tányérunkon
Az éghajlatváltozás miatt több étterem is elkezdte úgy átalakítani ételkínálatát, hogy az alapanyagokat a környékről szerezze be, lehetőleg helyi termelőktől-írja az Euronews.

Nagy-Britanniában kizárólag szezonális ételeket szolgálnak fel, a friss alapanyagokat pedig maximum 80 kilométeres körzetből szerzik be a Gladwin Brothers londoni étteremlánchoz tartozó vendéglátóhelyeken.

"Ezek a paprikák Dél-Angliából származnak, ahogy ezek a gyönyörű sárgarépák is" - mutatja a zöldségeket az egyik tulajdonos, Richard Gladwin.
"Ismerd meg a gazdát, kóstold meg nála a terményt és vidd be az étterembe" - idézi vállalkozásuk alapelvét a férfi, és az étlapon megmutatja azt a desszertet, amelyhez az őszibarackot Kentben termesztik, fólia alatt.
"Most még fontosabb, hogy a fenntarthatóságban gondolkodjunk, megkeressük a megfelelő beszállítót és szezonban szüreteljünk" - mondja Richard fivére, Oliver Gladwin.
Ez a fajta megközelítés egyre elterjedtebb. Sok európai fogyasztó szívesen részesíti előnyben a helyi eredetű élelmiszereket. Nagy-Britanniában ez az arány különösen kiugró, mintegy 70 százalék.