Színek a borús napokra
Az ősz sokuknak a borongós reggeleket, a rövidülő nappalokat és a vastag pulcsikba burkolózást jelenti. Ilyenkor jöhet a szürke kardigán, a fekete kabát, a barna sál, és a tányérunkon is egyre gyakrabban landol valami barna, szürke vagy krémszínű egytálétel. De miért kellene, hogy az évszak színei kizárólag a lehullott falevelekre emlékeztessenek.

Ősszel pont arra van szükségünk, hogy a mindennapok szürkeségét ellensúlyozzuk – méghozzá színekkel! És nemcsak a ruhatárunkban, hanem a konyhánkban is.

Pszichológia a tányéron
Nem véletlen, hogy a piros paprika vagy a narancssárga sütőtök látványa már önmagában mosolyt csal az arcunkra ( ...és most ne is beszéljünk a rózsaszínű puncsszeletről ), a színek ugyanis hatással vannak a hangulatunkra.
A zöld nyugalmat, a piros energiát, a sárga vidámságot, a lila pedig egy kis eleganciát csempész az étkezéseinkbe. Ha belegondolunk, egy színes saláta már a szemünket is jóllakatja, mielőtt egyáltalán megkóstolnánk.
És valljuk be, mennyivel vidámabb egy lilakáposztás wrap vagy egy gránátalmával megszórt sütőtök-krémleves, mint egy szürke rizs-kolbász kombó?
Az ősz valójában egy színes kincsesbánya, csak észre kell venni!
Sütőtök – az évszak sztárja, élénk narancssárga színével és édeskés ízével.
Cékla – mélybordó színe minden tányért elegánssá tesz, még a legegyszerűbb köretet is.
Alma és körte – zöldtől a pirosig minden árnyalatban megjelennek, ráadásul szinte bármihez passzolnak.
Szőlő – a halványzöldtől a lilán át egészen a feketéig. Egy tál gyümölcs olyan, mintha festőpalettát tennénk az asztalra.
Káposzták – a lila káposzta nemcsak savanyúságként, hanem salátaként vagy párolva is fantasztikus színt ad.
Ezeket kombinálva máris olyan lesz az asztal, mintha egy festmény születne.

Ősszel sokan érzik magukat fáradékonyabbnak, levertebbnek, nem véletlenül. A napfény hiánya és a hideg idő a kedvünket is megviseli. Ilyenkor a színek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a lelkünket is feltöltik. Egy színes smoothie bowl reggelire teljesen más lendületet ad, mint egy fehér kifli vajjal.
A tányérunk színeivel játszani olyan, mintha belülről festenénk ki a világot. Ha kívül esős is a nap, belül napsütés lehet, köszönhetően egy tál színes ételnek.
Mégis hogyan vigyünk színt az életünkbe?
Kísérletezzünk! Ne mindig ugyanaz a két köret kerüljön az asztalra. Próbáljunk ki céklás rizottót vagy sütőtökös tésztát. Dekoráljunk! Egy marék gránátalma vagy néhány szem áfonya bármilyen fogást ünnepivé tesz. Játsszunk a textúrákkal! A ropogós dió, a krémes sajt és a friss saláta nemcsak színben, de élményben is változatosságot hoz.Ne feledkezzünk meg az italokról sem! A forralt bor rubinvöröse vagy egy kurkumás latte aranyfénye az őszi hangulat szerves része lehet.
Ha nyitott szemmel járunk, és a természet színeit becsempésszük a tányérunkra is, minden étkezés egy jó hangulatú mini-ünnep lesz.