2030-ig a Föld tengereinek 30 százalékát védett övezetté kell alakítani

2023.03.07

Tíz évnyi tárgyalás sorozatot követően történelmi megállapodást kötöttek az ENSZ tagállamai: 2030-ig a nyílt tengerek 30 százalékát védelem alá helyezik – írja a BBC. 

A megállapodást szombat este, 38 órás tárgyalás után kötötték meg az ENSZ New York-i központjában. A tárgyalások évekig húzódtak a finanszírozásról és a halászati ​​jogokról szóló nézeteltérések miatt.

Az óceánok védelméről szóló utolsó nemzetközi megállapodást 40 éve, 1982-ben írták alá. Létrehozták a nyílt tengernek nevezett területet – olyan nemzetközi vizeket, ahol minden országnak joga van halászni, hajózni és kutatást végezni, de ezeknek a vizeknek csak 1,2 százaléka esett védelem alá, miközben a tengeri élőlényeket az éghajlatváltozás, a túlhalászás és a hajóforgalom veszélyezteti. Egy friss tanulmány szerint a tengeri fajok csaknem 10 százalékát a kihalás veszélyezteti.

Az óceánokról szóló panamai nemzetközi konferencia résztvevői – köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió – megegyeztek arról, hogy csaknem húszmilliárd dollárral támogatják a tengerek védelmét. Csak az amerikai kormány 77 projektre mintegy hatmilliárd dollárt ajánlott fel.