Vállalati stratégiaváltások is segítik a flex irodák térnyerését

2022.01.18

Az irodapiacon 2021-ben tapasztalt változás csak a bemelegítés volt ahhoz, ami 2022-ben és azután következik. 

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A megosztás alapú gazdaság és a digitalizáció hajtja az irodapiac dinamikus átalakulását, aminek a nemzetközi vállalatok hibrid munkamodell-adaptálása csak további lendületet ad - derül ki a New Work 2022-es éves piaci jelentéséből.

A rugalmas irodamegoldások iránti kereslet gyorsuló ütemben növekszik és nemcsak a nehezebb tervezhetőség miatt, amellyel a bérlők a mai gyorsan változó gazdasági környezetben szembesülnek. A tömeges otthoni munkavégzés jelentős változásokat hozott az emberek életmódjában, a társadalmi értékrendben és viselkedésmódokban, a rugalmas irodák pedig jobban alkalmazkodnak ezekhez a változásokhoz, mint a hagyományos irodák - áll a közleményben.

Világszerte egyre több vállalat tér át az irodaközpontú megközelítésről egy emberközpontúbbra és vezet be ennek jegyében hibrid munkahelyi stratégiákat. A vállalat székhelye többé már nem a munkavégzés elsődleges helyszíne, hanem egyre inkább az együttműködés, a szocializáció és a találkozók helyszínévé válik.

"Mindezen változásokkal a rugalmas irodai ágazat a logisztika mellett a leggyorsabban növekvő szegmenssé vált az ingatlanpiacon. A digitális eszközök előtérbe helyezése a marketing és értékesítési célok megvalósítása érdekében tovább segíti a flex térnyerését, mivel ez a termék predesztinált az ilyen jellegű alkalmazásokra" - magyarázza Hubert Abt, a New Work és a workcloud24 vezérigazgatója és alapítója.

A flex irodák iránti keresletnövekedés a kényelmen, az azonnali rendelkezésre álláson és a rugalmas feltételeken és azon felül, hogy nem igényel extra tőkebefektetést, azon alapul, hogy az emberek az élet számos területén hozzászoktak a megosztáson alapuló gazdaság előnyeihez. Amint az irodaipar nem bérbe adható területként, hanem szolgáltatásként tekint majd az irodákra és értékesíti azokat, a bérlők ugyanúgy fogják használni ezeket a szolgáltatásokat, mint ahogyan ma egy carsharing szolgáltatást vesznek igénybe.

Az ingatlanipar nem az első, hanem az egyik utolsó iparág, amelyik alkalmazkodik a digitális termékekhez és szolgáltatásokhoz. A digitalizálás igénye több oldalról érkezik és a trend visszafordíthatatlan. Ha az irodaüzemeltetők meg akarnak felelni az ESG-követelményeknek, a hibrid munkaerő-menedzsment által támasztott igényeknek és olyan intelligens megoldásokat akarnak nyújtani ügyfeleiknek, amelyekhez az élet minden más területén is hozzáférnek, akkor pénzt kell fektetniük a technológiába.

"Azok a bérbeadók, akik nem képesek rugalmas feltételeket biztosítani, a piaci potenciál 30 %-áról mondanak le" - mondja Hubert Abt.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A garantált növekedés ellenére a flex iparág kihívásokkal néz szembe

A rugalmas munkahelyek iparágát komoly csapás érte a világjárvány kitörésével, és bár a 2021-es fellendülés lenyűgöző volt, a kihasználtság növeléséért folytatott küzdelemnek az volt az ára, hogy az egy munkahelyre jutó bevétel csökkent. A DESKMAG legfrissebb, 2021. decemberi felmérése szerint a rugalmas irodák 70 %-a nem nyereségesen működik.

Ennek ellenére az általános kilátások rendkívül pozitívak. A DESKMAG szerint az üzemeltetők 79 %-a 2021 novemberében kielégítőnek minősítette üzleti helyzetét, míg 2020-ban ez az arány csak 50 % volt. 62%-uk az elmúlt 3 hónap során javulásról számolt be és 41% további javulásra számít a következő 3 hónapban.

"Míg 2019-ben az irodaházakban a rugalmas területek mindössze 5%-os részarányát tekintette egészségesnek a piac, mára ez az arány már 10% fölött van és tovább növekszik a 20% irányába. Ennek a trendnek megfelelően a New Work 2022-ben 10 új lokációt kíván nyitni helyi partnerekkel együtt 5 különböző országban és további növekedésre számít a bevásárlóközpontokban és nagy lakóprojektekben működő franchise-hálózatán keresztül. A vállalat elkötelezett amellett, hogy lépést tartson az ESG-szabványokkal és élenjáró szerepet töltsön be a piac edukációjában" - zárja gondolatait Hubert Abt.