Amazonas - ismét erdőtüzek

2024.02.15

A létfontosságú ökoszisztéma az esőerdő és a szavannaszerű növényzet között is átbillenhet, ha az aszály elmélyül – állapítja meg a kutatás. Az Amazonas esőerdője egy fordulóponthoz közeledik, ami pusztító következményekkel járna a világ éghajlati rendszerére – derül ki egy új kutatásból.

Fotó: YouTube
Fotó: YouTube

A németországi Potsdami Klímahatáskutató Intézet (PIK) tudósai szerint 2050-re a "bolygó tüdejének" akár 47 százalékát is fenyegetheti a hőmérséklet emelkedése, az aszály, az erdőirtás és a tüzek - írja az EuroNews.

Az erdő elvesztése egy helyen az erdő elvesztéséhez vezethet egy másik helyen egy önjáró visszacsatolási hurok vagy egyszerűen "billenő" miatt.

Ahogy a PIK tudósa, Boris Sakschewski kifejti, ez azt bizonyítja, hogy "a jelenlegi emberi nyomás túl nagy ahhoz, hogy a régió hosszú távon megőrizze esőerdői státuszát".

A probléma azonban nem áll meg itt – mondja. "Mivel az esőerdők sok nedvességgel dúsítják a levegőt, ami a csapadék alapját képezi a kontinens nyugati és déli részén, az erdő elvesztése az egyik helyen erdővesztéshez vezethet egy másik helyen önjáró visszacsatolási hurok vagy egyszerűen "borulás" következtében. ."