Elérte a legmagasabb pontját az energiahatékonyságra fejlesztett Corvin Innovation Campus második üteme

2022.10.06

Felkerült a szerkezetkész állapotot jelző bokréta a Corvin Innovation Campus irodaház második ütemére. 

A szinte teljesen érintésmentes kialakítású irodaház második fázisa 14.310 négyzetméter irodaterületet biztosít, amit az energiaköltség-érzékeny bérlők igényei szerint fejlesztenek. A Corvin Sétány meghosszabbításaként is funkcionáló, újgeneráció komplexum energiahatékony és emberközpontú megoldásokkal, valamint tágas parkkal várja a jövőbeni bérlőket.

Tervek szerint halad a Corvin Innovation Campus kivitelezése, aminek finanszírozására idén tavasszal összesen 80 millió eurós hitelmegállapodást kötött a projektet fejlesztő Futureal és az Unicredit Bank. A kilenc szintes irodaház 16.650 négyzetméteres első üteme várhatóan még az év végéig elkészül, a pandémia ellenére már szinte teljesen kiadott épületrészbe jövő év elején be is költözhetnek az első bérlők. 

A második fázist előre láthatólag 2023 végén adják át. Több mint tízszeressé emelkedtek az energiaárak, ami a vállalatok működése szempontjából kulcsfontosságú tényezővé változott. Mindeközben a lakossági rezsiköltség emelkedése az irodai dolgozók távmunkából való visszatérését gyorsíthatja fel a Futureal szakértői szerint. 

A kivételes lokációjú Corvin Innovation Campust már számos olyan technológiai megoldással szerelték fel, ami komoly előnyt jelenthet az egyre energiaköltség-érzékeny bérlők számára. A Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca, valamint Balassa utca találkozásainál fejlesztett irodaházat a BREEAM fenntarthatósági elvárások szerint valósul meg. A komplexumot napelemekkel látják el, az épületben alacsony szén-dioxid kibocsátású okos parkolórendszert alakítanak ki, a parkolók legalább 10 százaléka elektromos töltőkkel lesz felszerelve. 

A Corvin Innovation Campus-t a digitális korszak elvárásainak megfelelően tervezték, ugyanakkor építésénél nagy hangsúlyt fektetnek az emberközpontú WELL Building (WELL) szempontok és a zöld környezet kialakítására. 

A metróhoz közel elhelyezkedő kisállatbarát épület közösségi közlekedéssel is könnyen és gyorsan megközelíthető. A kerékpárral érkezőket emelt számú biciklitárolóval, külön zuhanyzókkal és szekrényekkel várja a Corvin Innovation Campus, ahol kávézó és étterem is szolgálja majd az ott dolgozók és a vendégek kényelmét.

"A energiahatékony technológiai és üzemeltetési megoldásoknak, valamint az alternatív energiafelhasználásnak meghatározó szerepe van a költségek visszaszorításában. A Futureal évek óta a fenntarthatóság legmagasabb fokának számító BREEAM minősítésnek megfelelően valósítja meg fejlesztéseit. Ennek köszönhetően a Corvin Innovation Campus irodaházban már teljesen általános a gépészeti és elektromos rendszerek optimális működését biztosító intelligens épületirányítási rendszer, valamint az alacsony széndioxid kibocsátású és energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek" - hangsúlyozta Balassa László, a Corvin Innovation Campus projektigazgatója.

A Futureal Stay Safe kezdeményezésének egyik szembetűnő eredményeként a Corvin Innovation Campus közös területei szinte teljesen érintésmentessé válnak. A látogatókat kártyaérzékelős automata ajtók és lámpakapcsolók, valamint a biztonságos távolságot jelző jelzések fogadják. Az átlagosnál nagyobb belmagasságú liftek a beléptetés alapján gombnyomás nélkül viszik fel a dolgozókat és vendégeiket a megfelelő emeletre, a mosdókat pedig ugyancsak érintésmentes öblítéssel, kézmosóval és szappanadagolóval szerelik fel.

A Corvin Innovation Campus főbejáratánál valósít meg a Futureal egy emlékparkot, amit az egykor a Tömő utcában született, kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről, egyben a Nemzet Színészéről, Psota Irénről neveznek el. A parkot fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal is megtöltik.