Elhunyt Kévés György Ybl-díjas építész

2024.03.14

Életének 89. évében elhunyt a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Kévés György. aki nagyon sok izgalmas épületet hagyott ránk. Ilyen az Orczy Városközpont, a Budán épült teraszházai, amelyek akkoriban újdonságnak számítottak. Mutatunk két általa tervezett budapesti épületet, melyek nemcsak a saját korukban számítottak progresszívnek, de ma is megállják a helyüket.

Fotó: YouTube
Fotó: YouTube

Érdemes végigtekinteni Kévés György Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze alkotásain, hiszen egészen meglepő és újító szellemiségű épületeket köszönhetünk neki. A legkülönösebb alkotása kétségkívül a Mátyás-hegy oldalában épült Losonczi-nyaraló, amiről hosszú évtizedekig nemcsak a nyilvánosság, de még a szakma se nagyon tudott, hiszen elkészülte után publikálni sem lehetett.

Az 1972-ben elkészült Losonczi-villa olyan volt a Kádár-kori Budapesten, mintha a jövő vagy a Nyugat érkezett volna hozzánk, itthon nem is találni hozzá előképeket. Az épülettől el volt ájulva az egész szakma, sokan alig hitték el a fotók alapján, hogy ez valóban Magyarországon van, és sürgették a mihamarabbi publikációt az ország akkor legmenőbb építészeti lapjában, a Magyar Építőművészetben. A címlapból és a hosszas bemutatóból végül semmi nem lett, mert a főszerkesztő, Nagy Elemér tartott attól, hogy a megrendelő azonos Losonczi Pállal, és nem szeretett volna vele telefonon egyeztetni, félve a kellemetlen percektől, lévén Losonczi a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke volt. A képeket végül egy 500 példányban kinyomtatott katalógusban tette közzé, amihez azóta elég magas áron lehet csak hozzájutni. 

(Welovebudapest)