Goya sorozatot adományoztak a valenciai múzeumnak

2022.06.03

Francisco Goya egyik teljes metszetsorozatát kapta adományként a valenciai Szépművészeti Múzeum.

Az adományozó, Ángel López García-Molins szerint Goya a sorozattal kemény társadalomkritikát fogalmazott meg. Az esendőségen túl a gonoszságot és a tanulatlanságot is kifigurázza, ráébresztve kortársait, hogy tenni kell az oktatás és kultúra alacsony színvonalának emeléséért.

Francisco Goya egyik teljes metszetsorozatát kapta adományként a valenciai Szépművészeti Múzeum. A Los Caprichos 80 fametszetének egy korai kiadásáról van szó, amit a spanyol festő és grafikus halála után negyven évvel, 1868-ban nyomtattak. Ez a hetedik levonat a sorozatról, ma már ritka értéknek számít.

Pablo Gonzalez, a Valenciai Szépművészeti Múzeum igazgatója magyarázza, hogy ezt a sorozatot a spanyol modern festészet kezdetén, 1799-ben alkotta Goya. Mérföldkőnek számít, mert teljesen újszerű volt az ábrázolásmódja.

A Kapriccsók élénk karaktereit szabad, könnyed és közvetlen ábrázolásmóddal jelenítette meg Goya, ami nem csak Spanyolországban, hanem európai viszonylatban is úttörőnek számított, előre vetítette a jövő modernitását.

(via EuroNews)