Legyen a nappalidban is saját erdőd

2023.05.18

Az elmúlt években hazánk erdeit is egyre súlyosabban érinti a klímaváltozás. Szélsőséges hatásai – szárazság, villámárvizek, kártevők elszaporodása – csökkentésében csak az egészséges és ellenálló erdők lehetnek igazán eredményesek.

A Madarak és fák napja alkalmából a WWF Magyarország bemutatja a WWF ÉnErdőm mobilalkalmazást, mellyel most bárki létrehozhatja saját virtuális erdejét, és kipróbálhatja az erdő ellenálló képességét segítő erdészeti megoldásokat, valamint megismerkedhet a klímaváltozás által érintett állatfajokkal is.

Az Európai Unió LIFE programjának támogatásával megvalósuló CLIMAFORCEELIFE projekt keretében a WWF Magyarország által kifejlesztett WWF ÉnErdőm alkalmazás megmutatja, hogyan lesz egy homogén, fajokban szegény és a klímaváltozásnak kitett gazdasági erdőből változatos, fajgazdag és ellenálló, természetes erdő. A kiterjesztett valóságra épülő (augmented reality – AR) technológiai megoldás segítségével a felhasználók erdőszegélyt hozhatnak létre és facsemetéket ültethetnek, vizesélőhelyet alakíthatnak ki, madárodúkat telepíthetnek, és nyomon követhetik, ahogy erdejük egyre változatosabb és természetesebb lesz.

Nemcsak maga az erdő, de a benne élő állatok és növények is megérzik a klímaváltozást: vannak, akiknek kedvez és vannak, akik számára akár végzetes is lehet. A játék második részében ilyen fajokkal ismerkedhetnek meg a felhasználók, és megtippelhetik, hogy melyik faj nyertese, illetve vesztese a klímaváltozásnak. A helyesen válaszolók jutalma pedig egy szelfi a játék kalauzával, Konráddal, a kis légykapóval.

"Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen felismerik, milyen hatásokkal van a környezetünkre a klímaváltozás. Arról azonban még sokat kell tanulnunk, hogy ezekre a kihívásokra hogyan készüljünk fel. Ezen a játékon keresztül mindenki kaphat egy kis ízelítőt abból, hogy mekkora szerepe lehet a változatosságnak, a természetes sokszínűségnek az erdők egészségének és az erdőklímának a megőrzésében" – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője, a projekt magyarországi tevékenységeinek koordinátora.

A WWF ÉnErdőm alkalmazást a WWF Magyarország készítette a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében. Az alkalmazás fejlesztője a RumexR.

A WWF ÉnErdőm letölthető Androidra a Play Áruházból, iOS-re pedig az App Store-ból. Az alkalmazás Android 7.0 vagy frissebb operációs rendszerrel rendelkező, iOS-en pedig a Truedepth camera systemmel felszerelt készülékeken fut.