Bükkábrányi Energiapark: megérkezett  az első, tisztán zöldáramból hidrogént előállító rendszer

2023.04.27

Megérkezett a Bükkábrányi Energiaparkba az a komplex rendszer, amely a napelempark túltermelésekor szabályozottan, tisztán zöldáramból állít elő hidrogént – közölte az Energiapark szerdán az MTI-vel.

Fotó: Vajda János MTI
Fotó: Vajda János MTI

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem részben uniós innovációs pályázati támogatással megvalósuló kísérleti fejlesztése várhatóan augusztustól üzemelhet.

A projekt Magyarországon először állít elő zöldhidrogént. A rendszerhez szükséges Plug Power elektrolizálót és a palackozáshoz szükséges nyomásfokozót a magyar Ganzair Kompresszortechnika Kft. szállította.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a napelemparkok termelése közismerten időjárásfüggő, csúcsidőszakban túlkínálat léphet fel a Nappal termelt áramból. Az egyik megoldás, hogy a "felesleges" árammal hidrogént termelnek. Ennek a "power2gas" technológiának ipari léptékű tesztelésére, és a dinamikus működtetés tanulmányozására vállalkozott a Bükkábrányi Energiaparkot működtető Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.