"Nincs nehéz dolgunk, mert nyitott kapukat döngetünk"

2021.09.21

Magyarországon egyelőre alig ismert az úgynevezett business mentoring. 

Olyan komolyabb tanácsadó cég, amely ezzel a területtel kiemelten foglalkozna, igen ritka. Mészáros Györggyel, a 3rdGEN Zrt. elnökével többek között arról beszélgettünk, miért tartják hatékonynak vezetőfejlesztő módszerüket.

Ahhoz, hogy valaki sikeres business mentor legyen, nagyon sok felsővezetői tapasztalat szükséges. Ez a 3rdGEN-nél adott, hiszen mentoraik kizárólag nagy cégek csúcsvezetői, akiknél elképesztő tudás van, amit nem igazán tudnak továbbadni.

-Jól értem én azt, hogy nincs más ilyen cég jelenleg Magyarországon rajtatok kívül?

-Ki merem jelenteni, hogy igen. Ugyanis kétféle tanácsadó cég létezik. Az egyiknél junior és senior tanácsadókkal dolgoznak, és valamilyen módszertan alapján tanulnak meg bizonyos területeket, például adótanácsadást. A másik típusú tanácsadási vonulat, amikor egy-két sikeres, okos ember összeáll, és csinálnak egy mini tanácsadó céget. De olyan cég, ahol 50 kizárólag felső- és csúcsvezető lehet tanácsadó, ilyen nincs Magyarországon rajtunk kívül.

-Lehet róluk valamit tudni, el lehet árulni a nevüket?

-Persze. Például Ilosvai Péter a T-Systems-nél volt vezérigazgató, Csepregi Ottó pedig a Vodafone-nál volt igazgató, illetve Sándor Benedek, aki évekig az MKB banknak volt a vezérigazgató helyettese. De mondhatnám Végh Ottót, aki az Adecconak és a Manpowernek volt a vezérigazgatója, vagy Király Jánost, aki a Fornettinek volt a vezetője, és aki ma egy 700 fős céget vezet Zágrábban. És még sorolhatnám a csúcsvezetőket, vannak gyárigazgatók, HR igazgatók, szinte minden iparágból képviseltetik magukat tanácsadóink.

-Hogy van ezeknek az embereknek erre ideje?

-Ez egy nagyon jó kérdés. Jelenleg is aktív felsővezetőkből áll a csapatunk fele, a másik része már elhagyta a munkahelyét, vagy éppen két állás között van. A még állásban lévő vezetőknek általában havonta van egy-két napjuk, amit tanácsadással tudnak tölteni, akik viszont nem mennek vissza alkalmazott vezetőnek, azok akár 8-10 napot is szívesen együtt dolgoznak velünk, természetesen szintén havonta. Azt már most lehet látni, hogy igen nagy potenciál van ebben a csapatban.