Növények az irodában

2021.10.30

Egyre többen igénylik munkahelyükön a minőségi növények látványát.

Kiss Tamással, a Decorum Kft ügyvezetőjével beszélgettünk a hibrid irodákban található növényápolásról. 

-Lehet még újat mondani a szakmájában?

-Mindenkinek lehet újat mondani, nem áll meg a világ, csodáról azonban nem tudok beszámolni. Talán újdonságnak lehet nevezni, amit régebben jóval kevésbé csináltunk, a tartósított növények felhasználását. Azt kell tudni róla, hogy ezek olyan valaha élő növények, amiket speciális eljárással tartósítanak.

-Arról számolnak be a munkahelyükre visszaszivárgó munkavállalók és cégvezetők, hogy sokkal nagyobb igény van a zöldfelületekre irodán belül, mint a járvány előtt.

-Bízunk benne, hogy ebbe az irányba megy a piac. Én is azt gondolom, hogy egy sivár, sivatagi környezetbe tereljék vissza a dolgozókat nem cél. Eleve az enteriőr hangulata inkább az otthonosabb irányba visz. Azt a fajta természetet csempészik be, amit ezek a modern terek az átadás pillanatába messze nem hordoznak. A katalógusokban látható hideg fényű iroda lehet, hogy szép egy fényképen, de ott dolgozni napról napra nem túl hivogató. Én is bízom benne, hogy egy kicsit megnő az érdeklődés a mi tevékenységünk iránt.

-Van-e valamiféle szabály az irodai növényekkel kiválasztásával, ápolásával kapcsolatban?

- Mi nyilván a növény igényeit ismerve választunk aszerint, hogy mi lesz a funkciója a térnek, amibe kerül a növény. Számunka ez nagyon fontos kérdés, mert szemben a rendezvények dekorálóival, akik pár órára akarnak csodálatos látványt nyújtani, más a feladatunk. Nekünk éveken át tartó jó minőséget kell előállítani. A mi szakmánkban az a cél, hogy hosszú távon kisebb költséggel szebb, jobb minőségben működjenek a növények az irodákban.

A trend nagyon megváltozott az elmúlt húsz évben. Amikor kezdtem a szakmát, földes növényeket használtunk. Egy tartóba sok virág, szinte egy kis dzsungel került. Manapság a növény felöltöztetve a megfelelő tartóval, netán egy olyan technológiát választva, ami a növény számára jobb, egész más képet mutat, mint régen. Kicsit az egyszerűsítés irányába mentünk el, ugyanakkor a fenntarthatóság szempontjából nagyon sokat fejlődtünk.

-Belső építészekkel együtt dolgoznak?

-Igen, de igazából annak örülnék, ha ez már a tervezési szakaszban elkezdődne. Ha találkozunk az ügyféllel megkérdezzük, vannak-e látványtervek. Szerencsésebb esetben azt kell beárazni, ami ott van megjelenítve, de sokszor nem elég átgondolt, esetenként megvalósíthatatlan tervekkel szembesülünk. Természetesen nem csak belsőépítészek révén kerülünk kapcsolatba a megbízóval, hanem ők keresnek meg minket.

Számunkra az ideális, amikor még nincsenek növények. Egy felmérés során nézzük, hogy milyenek a fényviszonyok, milyen a fűtés mód. Jó látni a bútorzottságot, hogy mennyi helye van a növényeknek, hogy mi a prioritási sorrend a tereket illetően. Nagyon gyakori, hogy bútorban alakítanak ki olyan kazettákat, aminek a beültetése pont a mi feladatunk.

-Van önöknek egy specialítása.

-Nem mi találtuk ki, de úgy gondolom, hogy elsők közt vagyunk a hidrokultúrás növények tekintetében. Ahhoz, hogy egy növény szép legyen és fejlődjön, nincs feltétlenül szüksége földre. Ennek inkább a hátrányait érezzük az irodában manapság, mert nem tartja meg a stabil szerkezetét, rossz öntözési szokásoknál kedvezőtlen feltételeket biztosít. Ez nagyon gyakran a szépség és egészség rovására megy növény fronton. A másik az, hogy ezeket az irodában kell orvosolni. Nem csak egyszer találkozunk az ügyféllel, amikor eladtuk neki a növényt, hanem a növényápolást is mi végezzük.

Aki ezen akar spórolni lehet, hogy nagyon rosszul jár. Nem egyszer tapasztalom azt, hogy a takarító céget bizzák meg az öntözéssel kellő szakértelem nélkül. Gazdasági kérdés, hogy a drágán megvásárolt növényt mennyi idő múlva kell újra cserélni. A mi megoldásunknak az az előnye, hogy az agyaggranulátum térfogata nem változik, nincsenek benne gombák vagy egyéb társbérlők. Hosszú távon gazdaságos. A növénynek szüksége van fényre, vízre és tápanyagra. Ha bekerül egy sötétebb irodába, esetleg túlöntözik és még tápanyagot sem kap, mitől lenne szép.

-Drága mulatság, ha valaki minőségi növényeket akar az irodába?

-Ezen spórolni nem lehet. 300-400 négyzetméterre nem egy növény kerül, amihez jön még egy szép tartó is. Az sem spórolás, ha minden héten vesznek egy új növényt. Ez egy tudatosan elköltött pénz, aminek megvan a maga értelme és eredménye.

(X)