Olasz utak - Bolognában az élet

2024.01.31

Olaszország 7. legnépesebb településén  Kr. e. 1000-ben is éltek már. Az 1088-ban alapított bolognai egyetem a University of Oxfordnál is idősebb. 

A város fontos kulturális és művészeti központ, ahol számos koncert, fesztivál, színházi előadás vár a látogatókra, valamint ha a városban járunk ajánlott a gasztronómiáját is felfedezni. 

Bolognában számos látványosság található, például a középkori városközpont, a Piazza Maggiore, a két torony (Asinelli és Garisenda), valamint a San Petronio bazilika. A város híres a gasztronómiájáról is, különösen a Bolognai ragu (ragù alla bolognese) és a tortellini. A helyi éttermekben kóstolhatod meg ezeket a hagyományos ételeket.

A San Petronio bazilika Bologna egyik legjelentősebb épülete, melyet a 14. században kezdték építeni. Bár a világ legnagyobb gótikus templomának szánták,  a tervezett méret soha nem valósult meg, és a bazilika jelenleg is félkész állapotban van. 

A belső tér impozáns, gazdag freskókkal és szobrokkal díszített. A bazilikát - mely nevét Bologna védőszentjéről, Szent Petronioról kapta - érdemes meglátogatni, felfedezni a történelmi és vallási jelentőségét, valamint a lenyűgöző építészeti részleteket.  

Bár kétségkívül vannak szebb városok is Olaszországban, Bolognának is megvan a maga varázsa.  A látogatók egy középkori, csendesebb, ám hangulatos, remek légkörű várost találnak, érdekes, különleges, néha igen furcsa nevezetességgel. 

Ne feledkezzünk meg a város gasztronómiájáról sem. Aki itt jár feltétlenül keressen fel egy autentikus éttermet, ahol megkóstolhatja az igazi bolognai spagettit is.

A bolognai spagetti története több száz évre nyúlik vissza. A legenda szerint a receptet először a 18. században írták le, de a hagyományos elkészítési módok és összetevők már jóval korábban is léteztek. A bolognai spagetti eredetileg nem spagetti tésztával, hanem friss tojásos tésztával, például tagliatelle-vel vagy lasagnával tálalták.

A bolognai spagetti népszerűsége az évek során egyre nőtt, és ma már az egyik legismertebb és legkedveltebb olasz étel. Az eredeti recept szerint a ragù alla bolognese marhahúsból, szalonnából, zöldségekből, paradicsomból és borból készül. A tészta és a szósz tökéletes kombinációja ízletes és tápláló ételt eredményez, amelyet világszerte élveznek és készítenek.