"Tavasszal is zenében utazunk"

2022.04.19

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2021/22-es évad tavaszi hónapjaiban is olyan sikeres és nemzetközileg elismert vendégművészekkel ad közös hangversenyeket, akiket a klasszikus zene rajongói szeretnek és tisztelnek a világban, de Budapesten ritkábban találkozhat velük a közönség.

A zenekar művészeti koncepciója, hogy a zeneirodalom legszebb, és legizgalmasabb műveit kiváló karmesterek vezényletével, és a legkitűnőbb szólistákkal mutassák be rangos helyszíneken.

HAZATÉRŐK TALÁLKOZÁSA

A tavasz beköszöntével, április 21-én, Antonín Dvořák két remekműve, a Gordonkaverseny és a Brahms által ihletett VII. szimfóniacsendül fel a Müpában. Ez alkalommal két olyan magyar vendégművészt hallhatunk a nagy múltú zenekarral, akik külföldön élnek, de mindig nagy öröm őket viszont látni itthon is. Káli Gábor karmester, Budapesten megkezdett tanulmányait Berlinben fejezte be, részt vett több nemzetközi versenyen, 2018-ban elnyerte a Hong Kong-i Nemzetközi Karmesterverseny első díját. Németország legnagyobb városainak operaházaiban vezényel.

Dvořák Csellóversenyének szólistája, Fenyő László gordonkaművész is Budapesten tanult, a Zeneakadémián. Művészdiplomáját a Lübecki Zeneakadémián szerezte meg. 2004-ben első díjat nyert a Pablo Casals Nemzetközi Csellóversenyen. Németországban él, a Karlsruhe-i Zeneakadémia professzora, és sokat koncertezik szerte a világban.

Antonín Dvořák, a nagy cseh zeneszerző 1891-ben meghívást kapott New Yorkból, hogy legyen az ott frissen alapított National Conservatory of Music igazgatója. Munkája mellett tanulmányozta az indián népdalokat és az afro-amerikai spirituálékat is. Ezek az új ismeretek és folyamatos honvágya ihlették Amerikában komponált műveit: a IX. (Az Újvilágból) szimfóniát, az F-dúr ("Amerikai") vonósnégyest és a h-moll gordonkaversenyt. Utóbbin 1894-95 telén dolgozott, az ősbemutatóra viszont Európába való hazatérése után, 1896. március 19-én Londonban került sor. Jó tíz évvel korábban keletkezett VII. szimfóniájára Brahms III. szimfóniája gyakorolt nagy hatást, első témája azonban a prágai vasútállomáson jutott eszébe, amikor egy Pestről érkező ünnepi vonat robogott be, rajta honfitársaival.

MŰSOR

Dvořák: Gordonkaverseny

Dvořák: VII. szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK

Fenyő László (gordonka)

VEZÉNYEL

Káli Gábor

További információ és jegyek: https://mavzenekar.hu/event/szoke-tibor-mesterberlet-3-2022/

A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR HANGVERSENYE a 2021. ÉVI TOKIÓI NEMZETKÖZI KARMESTERVERSENY GYŐZTESÉVEL

Április 29-én, a Zeneakadémia nagytermében egy különleges hangversenyen vehetnek részt az érdeklődők, hiszen egy fiatal, tehetséges karmester fogja vezényelni a MÁV Szimfonikus Zenekart. Az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a nemzetközi zenei versenyek. Ez egyrészt több lehetőséget biztosít fiatal muzsikusoknak, hogy nemzetközi színtéren bemutatkozhassanak, másrészt óhatatlanul veszélyeztetik a megmérettetések színvonalát. Van azonban néhány olyan nagy hagyományokkal rendelkező verseny, amelyek az új körülmények között is őrzik rangjukat. Egyik közülük a Tokiói Nemzetközi Karmesterverseny, amelyet először 1967-ben rendeztek meg.

Ezen a rendkívül igényes és magas színvonalú versenyen nyert első díjat José Soares, a 23 éves brazil karmester, aki Săo Pauloban született, és jelenleg a Săo Pauloi Egyetem Zenei Fakultásán tanul, emellett 2020-tól a brazil Állami Filharmonikus Zenekar vezető karmestere.

A hangverseny szólistája a Csehországban született, de hosszú ideje Dániában élő gordonkaművész, Michaela Fukačová, aki számos nemzetközi díjjal büszkélkedhet. A hangversenyen Antonin Dvořák gyönyörű Gordonkaversenyét játssza.

Az izgalmasnak ígérkező esten Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras (Brazil Bach-darabok) és Antonín Dvořák: VIII. szimfóniája is felcsendül.

MŰSOR

Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras (Brazil Bach-darabok), No.9, W449

Antonín Dvořák: h-moll gordonkaverseny, op.104

Antonín Dvořák: VIII. szimfónia (G-dúr), op.88

KÖZREMŰKÖDIK

Michaela Fukacova - cselló

VEZÉNYEL

José SOARES