Utcai művészet, utcai művészek

2022.10.02

A street art olyan vizuális művészet , amelyet nyilvános helyeken hoztak létre a nyilvánosság számára. A "független művészet", a "poszt-graffiti", "neograffiti" és a gerillaművészet kifejezésekkel hozták kapcsolatba.

Az utcai művészet a dacos graffiti korai formáiból egy kommerszebb művészeti formává fejlődött, mivel az egyik fő különbség mára az üzenetküldésben rejlik. Célja gyakran inkább gondolatébresztő, mint elutasítás a közönség körében azáltal, hogy nyilvánvalóbbá teszi célját, mint a graffitiké. 

A graffitiket általában illegálisan készítik, míg a street art manapság megállapodás vagy akár megbízás eredménye is lehet. Azonban továbbra is különbözik a hagyományos művészettől, amelyet nyilvános terekben mutatnak be, azáltal, hogy kifejezetten használja ezt a teret a koncepció fázisában.

Az utcai művészet a művészet egy olyan formája, amely nyilvánosan látható a környező épületeken, utcákon, vonatokon és más nyilvánosan megtekinthető felületeken. Sok eset a gerillaművészet formájában jelentkezik, amelynek célja, hogy személyes nyilatkozatot tegyen arról a társadalomról, amelyben a művész él. A munka a graffiti és vandalizmus kezdeteitől új módok felé mozdult el, ahol a művészek azért dolgoznak, hogy üzeneteket, vagy csak szépséget vigyenek a közönséghez. 

Egyes művészek használhatják az "okos vandalizmust" a társadalmi és politikai kérdések tudatosítására, míg más művészek a városi teret a személyes alkotások bemutatásának lehetőségére használják. 

A művészek értékelhetik azokat a kihívásokat és kockázatokat is, amelyek a tiltott műalkotások nyilvános helyekre történő elhelyezésével kapcsolatosak. Gyakori motívum, hogy a nyilvános teret kihasználó formátumú művészet létrehozása lehetővé teszi, hogy az egyébként jogfosztottnak érezhető művészek sokkal szélesebb közönséget érjenek el, mint azt más stílusok vagy galériák lehetővé tennék.

Az olyan új médiaformák, mint a nagyvárosi épületekre vetített videó, egyre népszerűbb eszközei az utcai művészeknek - és az olcsó hardver és szoftver elérhetősége lehetővé teszi, hogy az ilyen alkotások versenyképessé váljanak a vállalati hirdetésekkel. A művészek így ingyen hozhatnak létre művészetet személyi számítógépeikről, ami a cégek profitjával versenyez.

(Forrás)